Mihrab : Introspeksi Diri

Sengaja aku menunggu penerbitan Mihrab. Bagai menanti kehadiran Iduladha, dalam keharuan jemaah haji di Arafah. Hati ini sering melihat, menaakul dan menafsir segenap pelosok hidup. Apabila dihenyak ketidakpuasan hati, walang, canggung dan pelbagai rasa yang tidak menyelesakan, tercari-cari arah dan wasilah yang bisa melepaskan, menghilangkan dan memuaskan. Melalui tulisan dan diksi-diksi, kuharap segala yang gundah akan hilang, tapi nyata segala sangkaan dan jangkaan meleset. Manusia tidak akan berubah, jika diri sendiri tidak mengingininya. Pun jika mengingininya, tapi tidak pernah berusaha dan Tuhan tidak mengizinkan, maka tidak akan ada pembaharuan walau sebesar zarah.

Photobucket

Walang di hati tetap ada, tetapi sekurang-kurangnya penataran karya kepada umum menjadi syifa. Sekurang-kurangnya ada cahaya yang akan menerangi suram, ada nur yang akan menyinari kelam. Meskipun hanya sebutir benih yang tertancap, moga akan tumbuh subur menjadi sebuah pulau. Benar sungguh, aku perlu melakukan tugasku, yang lain, kuserahkan kepada yang Maha Pemberi Kurnia. Terima kasih kepada sidang editorial Berita Minggu.

Sebetulnya aku sudah lama memendam hasrat untuk menulis sesuatu di sini. Apatah bila memerhati dan menjenguk sentiasa laman ini yang tidak pernah sunyi dari pengunjungnya. Bukanlah kuharapkan yang menjadi pengunjung itu sebagai tetamu setia, jauh sekali peminat, tapi mereka kuanggap sebagai pencinta ilmu, yang sentiasa inginkan kebenaran, yang sentiasa inginkan tajdid, yang sentiasa haus, lapar dan berasa kehilangan. Bagiku, para pencinta ilmu bukan hanya menanti dan terus menunggu, tetapi mereka juga perlu memburu. Mereka perlu menjadi pemburu dan tidak hanya memburu, tapi perlu menjadi pencetus dan inovator. Tidaklah perlu aku terus menempelak atau menyangka bukan-bukan kepada golongan tertentu atau orang lain, yang penting aku perlu sentiasa melakukan tugasku. Ya, tugasku.

Aku jadi takut sekali, kala pena sudah mula berdakap dengan warkahnya. Hatiku gundah gulana. Hatiku resah kala teringatkan firman Allah dalam surah Qaf ayat 18, "Tidaklah seseorang itu mengucapkan sesuatu ucapan, melainkan di sisinya ada malaikat Raqib - pencatat kebaikan - dan A'tid - pencatat keburukan."

Bukankah tulisan-tulisan ini adalah ucap tutur hatiku, suara mindaku? Rencak dalam hati seketika dulu, mencanang kehebatan, memugar semangat insan, tapi kini aku hanya memilih untuk melakukan tugasku sendiri.

Kadang-kadang aku terlalu banyak meminta, terlalu asyik berkata-kata, sehingga alpa bahawa Rasul melarang umatnya berlebih dalam berkata-kata. Ada kalanya, sedang asyik memikir dan mengkritik, lupa sekali ku pada larangan Rasul yang melarang umatnya berkata tentang sesuatu yang belum pasti. Apakah hebat diriku apabila rajin sekali melakar pena, menghayun kata, sampai lupa sempadan dan larangan? Hebatkah diriku apabila aku hanya pandai melakar pena dan cerita, tapi kadang tersungkur, kadang tersadung dan tidak berupaya mengamalkan? Oh Tuhan, bukanlah aku ingin melepas diri dari taklif dan tanggungjawab, Engkau menjadi saksi ya Rabb, bahawa aku sedang melakukan tugasku.

Tulisanku masih lagi terhenti, bila datang dalam hati hadis Muttafaq A'laih, "Barangsiapa yang dapat memberikan jaminan kepadaku tentang kebaikan apa yang ada di antara kedua tulang rahangnya - yakni mulut - serta antara kedua kakinya - yakni kemaluannya, maka aku memberikan jaminan syurga untuknya."

Ya Tuhan, tiada siapa yang bisa memberi jaminan untukku. Barangkali Tuhan telah memilihku untuk berada di landasan ini, dan sungguh tidak putus hatiku berdoa, supaya janganlah hendaknya nama dan anugerah menjadi matlamat. Meski ada nasihat yang bertapak - biarkan ia datang untuk dakwah, tapi aku lebih suka menjadi manusia yang hidup di pinggir, tidak pernah menerima pengiktirafan dan namaku langsung tidak dikenali, tetapi aku sentiasa melakukan tugasku, dan ku percaya Tuhan sentiasa memerhatiku, menilai dan menyediakan ganjaran-Nya untukku. Bukankah iman itu percaya? Sungguh, aku walang sekiranya semakin dikenali, semakin banyak soalan yang perlu kujawab di hadapan-Nya nanti. Untuk dua karyaku yang memenangi Anugerah Sastera Negeri Sembilan [2007] yang lalu, kukembalikan pujian buat Penciptaku, selawat salam cinta kepada kekasihku Muhammad s.a.w.

Mengapung lagi di benakku hadis Muttafaq A'laih, "Sesungguhnya seseorang hamba itu jika berbicara dengan suatu perkataan yang tidak ia fikirkan baik atau buruknya, maka dengan sebab perkataannya itu ia dapat tergelincir ke neraka yang jaraknya lebih jauh daripada jarak antara sudut timur dan sudut barat."

Gementar seluruh sendiku mengingatkan amaran ini. Janganlah hendaknya segala tutur kata dan tingkah, tidak sentiasa kuteliti. Aku percaya, rahmat Allah itu hebat dan luas, dan aku tidak akan putus memohon pengampunan-Nya, kerana Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang seperti firman-Nya dalam surah an-Nisa' ayat 106. Aku tidak berbicara tentang orang lain, tetapi tentang diriku sendiri, kerana aku lebih mengetahui tentang diriku sendiri daripada yang lain-lainnya. Moga aku tidak akan terbeban dengan khianat, umpat, dusta dan saling sangka menyangka. Aku tidak pernah bosan berbicara tentang diriku sendiri, dengan harapan ia akan menjadi mau'izah kepada pengunjung dan pencinta ilmu. Mohon maaf jika bosan bertamu dan tidak salahkan jika aku berbicara tentang diriku sendiri?

AKO : Sudah selesai KPLI dan sedang bersedia untuk kembali ke sekolah...

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.