Manikam Kalbuku

Salam Syawal buat semua pengunjung setiaku. Ampun dipinta andai ada alun kata dan tinta yang khilaf. Aku hanya manusia dan hamba-Nya yang lemah. Selamat kembali kepada fitrah.

Bagiku, Syawal mungkin akan berlalu, tetapi Aidilfitri tidak pernah sirna dalam sukmaku. Biar. Biar Aidilfitri sentiasa menjelma dalam hati, supaya aku sentiasa mengingati bahawa aku telah ditarbiah Allah dalam sebulan Ramadan. Aku ingin sentiasa dan istiqamah kembali kepada fitrah yang bersih dan hebat. Itu azamku.

Aidilfitri yang hadir tahun ini begitu bermakna. Selain kerabat dan susur leluhur yang semakin berkembang kunjung mengunjung, aku juga diziarahi sahabat-sahabat penulis yang hebat.

Semuanya bermula apabila petang syawal kelapan itu rumahku bercahaya diziarahi Kak Nisah sekeluarga dan kanda Faisal Tehrani dan Khairul Nizam Abdul Raub yang baru bersua muka. Hati kecilku begitu gembira, meski malu sekiranya dizahirkan, tetapi rasa ria itu sukar digambarkan, dan motivasi diri melambung-lambung apabila selesa berbual seputar penulisan dan saling bertanyakan perkembangan terkini. Aduh, aku jadi malu sendiri dengan perkembangan penulisanku. Kami bersama mengunjungi usrah Puan Mahaya selepasnya dan sempat menyelit bertanyakan soalan-soalan kepada kanda Faisal, sebetulnya ingin memugar semangat. Akhirnya, senyuman mesra kuiringkan sebagai teman pulang.

Malam hadir, dan kanda Zaid Akhtar pula menziarahi. Sungguh terasa rahmat Tuhan yang luas dan melimpah. Sungguh kuterasa rahmat ukhuwah yang indah. Kami berbual, ditemani ayahanda mertua yang memahami tentunya. Tuhan, siapalah aku? Siapalah aku yang Engkau sertakan dengan angkatan hebat ini sedangkan aku masih belum mampu untuk bertahajjud setiap malam, konsisten dengan ibadah-ibadah nafilah dan sentiasa bergelumang dengan ilmu?

Tugas sebagai pendidik telah pun bermula, dan tidak sedar kini aku sedang menggulati bab keenam Tuhan Manusia (Faisal Tehrani) setelah dengan pantas menghadam novel-novel Justeru, Impian di Jaring (Zaid Akhtar), Manikam Kalbu (Faisal Tehrani) dan Nama Beta Sultan Alauddin (Faisal Tehrani). Kegilaan membaca kini kembali dalam sanubari.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Terkesima amat ketika kembara ke alam Manikam Kalbu. Di tangan Faisal Tehrani novel ini benar menguja. Doaku semoga ada generasi yang akan bangkit menjadi angkatan ghuraba menajdid busana Melayu. Ketika menyusurinya ada duka, ada lucu, ada cinta, ada kesungguhan, ada azimat dan pelbagai lagi menjelma. Ini pengalaman. Pengalaman membaca yang indah dan hebat. Ya, aku tidak keliru kerana aku telah membaca dan memiliki Manikam Kalbuku.

Kini dibumbu novel Tuhan Manusia, ada catatan pengarang di awalnya, ada cerita, ada pengalaman, ada luka dan rahsia. Biarlah luka, mahupun mati, tapi prinsip kekal jadi tunjang dan adat berjuang tidak pernah senang. Itu yang kupelajari, kekal diam dalam hati sepanjang mengamati baris-baris tulisan insan outstanding ini.

Aku ingin sentiasa dikelilingi insan-insan yang hebat ini, tapi apakan daya, kita manusia dan tanggungjawab masing-masing berbeza tentunya. Yang pasti, matlamat kita serupa dan sama - salah satunya, menyanggah fahaman semua agama itu adalah sama seperti yang diadun kanda Faisal dalam Tuhan Manusia.

Tuhan, kumohon kekalkan rahmat-Mu, supaya pintu mawaddah tidak akan pernah tertutup buatku hingga akhir hayat.

AKO : Dapatkan novel-novel hebat ini di www.ujanailmu.com.my, maaf zahir dan batin...

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.