Standing in The Eyes of The World

Berdiri
di mata dunia
mulia
pada pandangan-Nya
kerana rindu
dan kasih
yang tak pernah
berbahagi.


Aku ingin berdiri di mata dunia. Menggapai cita dan impian yang hebat-hebat dalam hidupku. Jika boleh, aku ingin menjadi mahsyur dan terkenal di mata dunia. Di situ, aku akan menjadikan segalanya sebagai wasilah untuk meneruskan perjuangan Rasulullah.

Namun, aku tidaklah mahu menjadi mahsyur dengan melakukan perbuatan sia-sia, kerana Allah telah memberi peringatan supaya menjauhi perbuatan sia-sia ini dalam Surah Al-Mukminun ayat 3. Belayar jauh-jauh beribu batu untuk mencipta sejarah dan akan dikenangi sepanjang zaman, tetapi tidak tentu solat dan zikrullahnya, tidak tentu kasad dan matlamatnya, tidak tentu di sisi Tuhan dinilai sebagai ibadah dan sebaik-baik amalan. Mungkin boleh mahsyur di mata dunia dan pandangan manusia, tetapi belum tentu pada pandangan Tuhan dan penduduk langit.

Kasihku tak akan berbahagi. Tak akan berbahagi kepada Khalik, kepada Tuhan pemilik semesta. Aku akan selalu meletakkan sikap merendah diri dalam peribadi, semaikan ukhrawi dalam hati. Yakinkan dalam nubari, bahawa dengan cinta, dengan kasih sayang, aku akan sentiasa mengenal asal usul diri dan sentiasa pasti dengan peribadi hakiki. Aku tahu, semua itu akan membuatkanku tidak akan alpa dan lalai bila berusaha berdiri di mata dunia.

Aku selalu berusaha mengelakkan diri daripada melakukan perkara sia-sia. Kadang-kadang sebagai manusia, selalu juga tersadung, barangkali sebagai peringatan dari Tuhan. Aku sentiasa berusaha untuk memelihara mata, lidah, minda dan hati supaya sentiasa terjalin dengan hak dan kesaksamaan. Selagi gagal, kalah dan sering terlanjur, bererti diri belum layak untuk berdiri di mata dunia. Perlu ku fahami selalu, ilmu perlu sentiasa agam, penyelidikan sentiasa menjadi rakan, bukan hanya mengikut dengan tuli, tapi penuh arif bermisi.

Terbang rasa rinduku kepada Rasul tercinta, kerana baginda menjadi insan paling berjaya berdiri di mata dunia. Allah mengangkat dan memuliakan baginda, menjadi sehebat-hebat manusia sepanjang zaman. Terbang rasa sayangku kepada Khulafak Ar-Rasyidin, mereka berjaya berdiri di mata dunia. Terbang rasa kasih kepada ulama-ulama pengikut jejak baginda - Khalifah Umar Abdul Aziz, Imam As-Syafie, Imam Nawawi - semua cendekiawan Islam yang mengutuhkan tugu ilmu dalam hati umat. Bukankah pada akhir usia baginda s.a.w. menyebut, "ummati, ummati, ummati"?

Apakala cinta, kasih dan rindu sudah bersemi di hati, apakah penting lagi nama dan kebanggaan? Apakah penting lagi untuk berdiri di mata dunia? Justeru kutahu bahawa yang mendorong, menggalak dan memacu halatuju diriku hanyalah Allah. Aku tahu, yakin dan percaya, sekiranya sentiasa membantu agama-Nya, Dia pasti akan membantuku. Akhirnya berdiri di mata dunia untuk meneruskan misi yang tercinta Rasulullah jadi nyata, dan yang paling penting, aku akan terus berdoa, agar nanti aku akan berdiri pula di hadapan Allah, dengan hati yang penuh cinta dan rindu.

Noktah.

AKO : Cerpen terkini - Ustaz - tersiar di Mingguan Malaysia semalam [1 Julai 2007]. Alhamdulillah. "Ustaz" adalah sesuatu yang telah lama terbuku. Terima kasih buat editornya. :)

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.