Ayat-ayat Rindu

Rindu mengalir dalam hatiku, seperti air sungai yang jernih dan menyegarkan. Tekal merentasi apa saja yang menghalang. Rindu bercahaya dalam hatiku, seperti kerlingan rembulan yang cerah dan menerangkan. Menyinari kegelapan menyuluh jalan.

Aku pernah menakrifkan rindu itu seperti bintang, yang indah berkelip-kelip di dada langit. Menjadi teman rembulan, teman cinta yang menjalinkan. Aku juga pernah memaknakan rindu seperti langit yang indah dan luas terbentang, tetapi amat sukar dijelang. Barangkali rindulah takah yang paling tinggi, kemuncak segala-galanya dalam hidupku. Inilah yang aku maksudkan sebagai halawah; kemanisan. Halawatul Iman.

Iman yang sempurna itu akan menghasilkan rindu. Iman yang sempurna itu akan menatijahkan kemanisan beribadah. Ia melahirkan kudrat luar biasa melaksanakan segala tanggungjawab, amanah malah perkara-perkara sunat. Seperti rasa rindu Rabiatul Adawiyah kepada Khaliknya. Beribadah bukan untuk mengharap syurga Allah, atau ingin menghindari neraka Tuhan, tetapi beribadah semata-mata kerana cinta.

Apakah rasa itu akan hadir dalam diriku apabila pernah membarah di hati duri malas untuk berjemaah dan menjadi lelaki yang cintakan masjid? Apakah rasa cinta itu akan singgah apabila dalam hatiku masih membengkak selumbar malas untuk menjadi lelaki yang cintakan ilmu?

Dan, bukankah rindu itu akan hadir selepas adanya cinta?

Ayat-ayat cinta

Aku pernah menangis suatu masa bila harapan tinggi menggunung, dan terasa diri tidak mampu untuk menunaikannya. Pernah air mata ini mengalir bila Tuhan menurunkan ujian dan diri tidak betah menempuh dan menanganinya. Duhai hati, bukankah ujian itu adalah resam orang beriman?

Hatiku menangis kala suatu ketika, apabila jemari menyebak lembaran Ayat-ayat Cinta. Hatiku begitu tersentuh dan terasa akrab amat dengan sentuhan Habiburrahman El-Shirazi ini. Diri terasa karib dengan bumi Kinanah, bumi perjuangan yang sudah bertahun kutinggalkan. Sungguh terasa ayat-ayat cintanya mengalir, menemukan ritma rindu yang sekian lama berlagu dalam hati.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku hadiahkan Ayat-ayat Cinta kepada isteri tersayang, moga dia mengerti akan dunia adalah persinggahan, cinta yang sebenar apabila kita asyik berkasih di alam sana, bukan saling berkasih di alam sini, tetapi penuh telagah di alam abadi.

Hati amat terusik kala Fahri bermimpi bertemu dengan sahabat nabi S.A.W. Alangkah indahnya mimpi seperti itu, seperti akan menghambur rasa haruku, menggilap nafsu agar kembali kepada fitrah. Satu-satunya karya, yang menyuburkan pesona, menanam sebak haru yang kekal dan sukar dipadam.

Aku tidak mahu menjadi manusia yang dermawan, tetapi apabila bangkit di hadapan Allah kelak, aku dihumban ke neraka kerana aku dermawan kerana menggilai nama, dan ingin dipuja. Aku tidak mahu menjadi penulis yang hebat, guru yang cemerlang, pendakwah yang mahsyur, tetapi hati tidak pernah subur, dengan niat yang luhur.

Ada rindu yang menyala
ada cinta yang merumba
marak dan tak akan padam
dalam hati
kasih sayang kami
tidak akan berbahagi.


AKO : Sedang berada dalam tempoh praktikum di sekolah.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.