Rajuk Bos

Dulu, semasa ketinggianku belum pun separas pinggang orang dewasa, dengan pandangan yang masih kelabu dan minda yang sering keliru, ada seekor kucing yang nenek namakan Bos. Bos seekor kucing cantik dengan ekornya berbulu lebat, bulunya putih dan berjalur hitam di sesetengah bahagian badannya. Tidak pula kutahu dari mana kucing itu datang dan sesungguhnya aku tidak mahu ambil tahu. Namun, sesuatu yang kupasti ialah aku bukan seorang penggemar kucing. Apabila Bos datang merengek-rengek di kaki, aku menyepaknya tanpa belas kasihan, kemudian aku menangis dan berbohong kepada nenek, Bos telah menggigit kakiku. Kemudian nenek akan memarahi Bos, dan kucing montel yang manja itu tunduk keluar rumah. Aku pula selepas itu tersenyum puas.

Aku jelak metah apabila datuk dan nenek pernah suatu pagi memuji-muji Bos yang berjaya menangkap empat ekor tikus sehari. Bos seekor kucing yang bijak. Apabila tibanya tengah hari, dia akan duduk di suatu sudut rumah nenek, menanti nenek membawakannya saki-baki makanan, tulang-temulang dari santapan tengah hari kami. Malam pun begitu. Aku sangat lemas apabila aroma rumah itu hanya berbau pujian-pujian kepada Bos. Jauh di sudut hati, aku memasang dendam.

Suatu hari, ketika pagi baru hendak bernafas, aku datang kepada Bos dan berpura-pura mengusap badannya. Ketika Bos sedang asyik mahsyuk menggeliat manja, rasa meluat di hatiku melambung-lambung. Kaki kecilku terus memijak kuat ekornya yang cantik dan bos mengiau kuat, kemudian menggigit kuat ketingku sehingga berbekas taringnya. Aku meraung dan nenek bergegas datang kepadaku, dia menampar kepala Bos sehingga haiwan itu berlari keluar rumah.

Nenek meletakkan minyak gamat dan memujukku sehingga raunganku reda. Nenek berpesan kepadaku, sebagai hukuman, dia tidak akan memberi Bos makan lagi. Aku puas dan terasa menang. Hatiku tersenyum meskipun diri masih dikuasai rasa sakit dan trauma.

Malam itu, Bos kembali ke rumah, dan mataku masih bengkak berbekas air mata. Datuk dan nenek tidak mempedulikan Bos yang setia menunggu dan mengiau-ngiau di sudut rumah. Sehingga larut malam, rumah papan itu gelap gelita, hanya terdengar suara cengkerik sahut menyahut. Bos masih di situ. Bos masih setia menunggu.

Berlalulah seminggu, tubuh kucing montel itu semakin susut dan rasa belas perlahan-lahan menjarah hatiku tengah hari itu. Bos masih menunggu di sudut rumah dan aku memandangnya dari jauh. Aku tiada selera untuk bermain bersama adik beradik yang lain.

Petang hari yang sama, aku menghampiri nenek yang ketika itu sedang duduk bersantai di beranda rumah. Aku menyatakan harapan kepadanya, supaya malam itu dia membenarkanku memberi Bos makan. Nenek tersenyum dan mengangguk perlahan. Dia bertanya kepadaku, masih marahkah aku kepada Bos? Aku menggeleng perlahan dan jauh di sudut hatiku rasa belas dan kasih menjuak-juak.

Malam itu, aku menanti Bos. Menanti Bos dengan tulang-temulang dan saki baki makananku. Aku menunggu Bos berjam lamanya. Sehingga nenek datang kepadaku, memujukku biar nenek sendiri yang memberi dan menunggunya. Aku menggeleng tegas dan nenek tidak dapat berbuat apa-apa. Aku menunggu sehingga mataku hampir terkatup, dan nenek perlahan mengambil pinggan di tanganku dan membawaku tidur.

Keesokannya, aku bangun dan masih bertanya nenek di mana Bos. Nenek tidak menjawab dan aku merajuk sepanjang hari. Rasa bersalah menebal dalam diriku, rasa sayang berbaur belas menjelira di segenap sendiku.

Photobucket - Video and Image Hosting

Bukan seminggu, tetapi sudah masuk berbulan lamanya, Bos tidak kembali lagi ke rumah nenek. Sebagai seorang kanak-kanak, naluri bermain, bergurau, masih menguasai diri, sehingga rajuk Bos dapat kulupakan, ditambah dengan pujuk nenek dan rayu datuk.

Ingatan tentang dunia kanak-kanakku barangkali semakin samar, tetapi ingatanku kepada kucing montel berbulu lebat itu tidak akan samar, malah kekal menjadi sumber inspirasiku sehingga kini. Kecintaanku kepada haiwan dan makhluk Tuhan erat terpupuk di hati sanubari, rasa belas kekal meronai duniaku sehingga ke akhir hayat ini.

Salam buatmu Bos, walau di mana kau berada!

AKO : Masih di IPIS meneruskan sisa-sisa pengajian...

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.