Bahasa Kejayaan bernama Senyuman

Ada masa, ada waktu, ada ketika kadang-kadang dalam kehidupan ini, di atas amanah dan tanggungjawab yang banyak dan berjaya pula dilunaskan, kita inginkan penghargaan dan kerja-kerja yang kita lakukan itu dihargai. Apa sahaja yang kita lakukan, kadang-kadang penghargaan menjadi fokus yang didamba oleh perasaan dan hati, hingga luluhlah jiwa, sedihlah perasaan, hilanglah fokus pekerjaan yang dilakukan, dek penghargaan atau apresiasi yang didamba tidak diperolehi, tidak kunjung tiba.

Begitulah kehidupan, kadang-kadang penghargaan menjadi sebab untuk kita bekerja lebih baik, menjaga kualiti kerja dan berusaha memajukan diri. Penghargaan menjadi motivasi kepada jiwa, hati dan perasaan agar lebih tenang dan konsisten dalam segala pekerjaan dan perbuatan. Namun, penghargaan tidak harus menjadi semata-mata sebab, bukan objektif untuk kita melakukan sesuatu dengan baik dan berkualiti. Kerja yang bersungguh-sungguh dan berkualiti itu adalah saranan Allah serta Rasul-Nya. Allah suka kepada pekerjaan yang dilakukan secara tekun dan bersungguh-sungguh. Allah berfirman dalam al-Quran :

"Katakan Muhammad! Bekerjalah, akan dilihat oleh Allah hasil kerjamu itu, dan oleh Rasul dan oleh orang yang beriman."(At-Taubah : 106)

Justeru, usah meletakkan penghargaan manusia itu sebagai sasaran utama yang perlu dicapai dalam sebuah pekerjaan, kerana sesungguhnya Allah memandang dan suka kepada kerja-kerja yang baik dan dilakukan dengan iltizam. Apatah jika pekerjaan itu dilakukan hasil daripada tangan-tangan kita sendiri, atas usaha sendiri, maka nikmatilah ganjarannya di Akhirat kelak. Benar, ganjaran di dunia itu cepat dan kita mampu melihat serta merasainya, tetapi ganjaran di Akhirat itu lambat dan sesungguhnya itulah ganjaran terbaik dan tiada bandingan. Hanyalah sabar yang perlu menjadi benteng ampuh, memahat kukuh dalam tugu hati kita. Sabda Rasulullah s.a.w :

"Pekerjaan apakah yang paling baik? Baginda menjawab : Pekerjaan terbaik adalah usaha seseorang dengan tangannya sendiri dan semua jual beli yang dianggap baik." (Riwayat Ahmad dan Baihaqi)

Murahkan senyuman

Senyuman itu bahasa kejayaan. Orang yang tersenyum itu hatinya bersih, akalnya cerdas, jiwanya tenang, dan jalan-jalan kejayaan baginya terasa mudah. Dia mampu menelusuri kegagalan dengan gagah dan tabah, dia bangkit dari kekalahan dan kegagalan itu, walaupun sudah tersungkur seratus kali. Jika ada yang berkata kepadanya, "Anda sudah kalah dan gagal seratus kali," Dengan pantas dia akan menjawab, "Tidak, aku bukan gagal atau kalah, tetapi aku telah menjumpai jalan bagaimana gagal atau kalah seratus kali, dan bagaimana bangkit dari kegagalan-kekalahan itu."

Ya, lakarlah kejayaan dengan senyuman, melalui murahnya senyummu. Senyum itu melambangkan perasaan, rasa dihargai dan menghargai seseorang. Bahkan senyuman itu suatu sedekah, dan ada pahala pada setiap senyuman yang diluhurkan dengan ikhlas dan berniatkan ukhuwwah atau kesatuan. Sesungguhnya sebuah senyuman yang berkualiti dan berharga itu mampu menghilangkan tekanan yang dilalui setiap hari.

Bayangkan bagaimana perasaan seorang suami yang pulang bekerja disambut isterinya dengan senyuman.

Bayangkan bagaimana perasaan seorang isteri yang pulang bekerja, dan bertemu suaminya buat kali pertama dengan senyuman manis.

Bayangkan bagaimana seorang pengurus dalam sebuah organisasi, tersenyum kepada pekerja setibanya di pejabat pada awal pagi.

Bayangkan perasaan kita, apabila kita melihat setiap orang memulakan harinya dengan bahasa kejayaan bernama senyuman.

Ya, dan perlahan-lahan di bibir kita mengukir senyum, sebelum ucapan bermula dengan kalimah, "Assalamualaikum!"

Justeru, jangan melangkaui sunnah kejayaan bernama senyuman!

Ucapkan terima kasih

Hanya dua perkataan. Ya, hanya dua perkataan yang melambang apresiasi kita kepada seseorang yang membantu, mencerahkan, atau pun yang memudahkan urusan kita. Namun, amat sukar untuk kita lafazkan sehari-hari. Dua perkataan yang berbentuk huluran perasaan, keluhuran jiwa dan rasa kasih sayang. Dua perkataan ini adalah hasil dari sikap empati kita kepada seseorang, tanpa mengira usia, pangkat dan martabat.

Jarang benar dua perkataan ini terbit di bibir kita. Apabila mengambil tiket di tol, mengambil sesuatu daripada seseorang, melihat seseorang yang selesai mengangkat barang ke tempat yang dikehendaki dan pelbagai situasi, kita sukar untuk mengucapkan dua perkataan itu.

Dua perkataan itulah ucapan terima kasih.
Betapa ucapan terima kasih ini akan memperkukuh tautan, memberi motivasi dan penghargaan kepada si penerima. Ucapan yang menenangkan hati, mengukuhkan jiwa, mencetuskan nostalgia manis dalam hati. Seseorang yang mengucapkan terima kasih bersama semulus senyuman di bibirnya akan diingati dan kita berbesar hati pula untuk terus membantu atau melakukan sesuatu untuknya tanpa dipinta. Ingin melihat kesenangan saudara, bukankah itu tanda kesempurnaan iman?

Saya bukanlah seorang penceramah dan jurulatih profesional, mahupun seorang penasihat dan perunding motivasi yang hebat ternama, tetapi saya hanyalah seorang guru kecil di sebuah daerah terpencil bernama Gemencheh, yang ingin melihat anak bangsanya cemerlang dan berjaya dengan al-Quran di dada. Memenuhi ciri-ciri "Kana Khuluquhul Quran". Saya hanya seorang penulis kecil yang ingin berbicara soal kehidupan.

Mulakan tahun baharu kita dengan menjadi Mukmin yang lebih baik, dalam kehidupan yang lebih cemerlang. Pada kesungguhan kita dalam setiap perkara yang dilakukan, menuturkan bahasa kejayaan bernama senyuman, dan melazimi lidah dengan ucapan terima kasih itu boleh dijadikan permulaan kepada sebuah kehidupan yang cemerlang. Kehidupan adalah sebuah perjalanan, untuk kita mengutip bekal buat Hari Pembalasan.

Terima kasih! :-)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Bahasa Kejayaan bernama Senyuman

Dyat berkata...

Salam.
Ustaz telah membuat hati saya bersemangat hari ini.

Terima kasih!
=D

amiza khusyri berkata...

Barakallah Dyat.

Semoga terus mendapat natijah yang terbaik, dan kemuliaan di sisi-Nya.

Amin!

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.