Di sebalik "Mimbar"

Semakin banyak yang dipelajari, semakin tinggi takah kejahilan diri.

Begitu. Hakikatnya selalu begitu. Allah menyatakan begitu dalam al-Quran - Al-Israk : 85. Manusia akan selalu begitu, menuntut ilmu sampai mati dan harapnya aku akan mati dalam ilmu, ilmu yang benar dan sahih, dan doaku semoga segala amalanku selalu berada dalam presentasi "ahsanu a'mala" yang makbul di sisi Tuhan.

Alhamdulillah. Aku masih bergelar cerpenis pada tahun ini. Karya "Mimbar" itu harapnya bakal menatijahkan yang lebih baik untuk ruang pengkaryaanku pada tahun hadapan. Sepanjang tahun 2009 ini, aku tidak prolifik. "Mimbar" itulah satu-satunya cerpenku yang tersiar pada tahun ini. Cerpen itu sudah diperam agak lama, setelah tercuit dengan isu "Ikhtilaf" [perbezaan pandangan dan pendapat dalam permasalahan cabang] yang melanda para cendekiawan Islam mutakhir ini.
Usai menyelaras Bengkel Cerpen PEN 2009 yang lalu, aku mencabar diri sendiri untuk menyelesaikan cerpen "Mimbar" ini. Menyudah atau mencari khatimah bagi cerpen ini amat sukar. Sukar mencari jalan penyudah terbaik untuk cerpen ini. Lalu, seperti memercup isu-isu di masjid dan ikhtilaf itu dalam kepala. Kemudian satu demi satu aku merangka khatimahnya untuk dipilih, dan amat memelikkan, semua khatimah itu tidak pula mesra di hati. Benar, proses kreatif menukilkan "Mimbar" kali ini terasa amat sukar sekali. Setelah melalui tempoh jeda yang agak lama, terasa amat sukar pula untuk menulis sebuah cerpen.

Aku bertekad untuk memecahkan tembok itu. Perlahan-lahan kritikan demi kritikan yang berjejal dalam kepala, aku tangkis sedikit demi sedikit. Maka terhasillah "Mimbar" seperti yang tersiar di Berita Harian itu. Sebenarnya cerpen ini panjang, tetapi demi memenuhi tuntutan halaman, maka aku terpaksa mencari khatimah terbaik dan yang pasti, katimah itu mesti mengharukan, atau menimbulkan sebak dalam dada. Alhamdulillah, meski berkali mencuba dan dalam ruang yang terhad, akhirnya cerpen itu berjaya disiapkan. Proses kreatif "Mimbar" begitu menguji, tetapi sangat manis dan mendewasakan ruang pengkaryaan diri.

Segala puji buat Allah yang mengurniakan ilham. Terima kasih sekali lagi buat sidang Editorial Berita Harian, kerana masih menerima dan menghargai karya-karya insan kerdil ini. Terima kasih kepada yang sudi membaca, yang sentiasa mengikuti karya-karya insan fakir ini, semoga setiap tinta yang tumpah, akan menjadi jariah buatku dan kalian di hari tiada berguna lagi, harta benda dan anak-pinak. Di negeri yang kekal abadi. Amin.

Buat yang belum membaca "Mimbar", sila klik di sini.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Di sebalik "Mimbar"

Syarifah Salha Syed Ahmad berkata...

Tahniah atas karya yang tersiar! Tahniah juga kerana masih menulis.

amiza khusyri berkata...

Salha,

Terima kasih kembali. Terus tekal dan istiqamah dalam jihad pena.

Amiza Khusyri.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.