Umbara Sastera bersama PEN

Oleh Amiza Khusyri Yusof
www.amizakhusyri.blogspot.com

Saya mula mengakrabi Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) ketika menghantar penyertaan untuk sebuah sayembara. Pada waktu itu, saya mula mengenali nama Nisah Haji Haron, Mahaya Mohd Yassin dan Siti Jasmina Ibrahim dan bertemu mereka dalam majlis Anugerah Sastera Negeri Sembilan 2005 seusai pengajian di Mesir. Saya terus mengenali PEN sebagai sebuah persatuan yang digagasi kegigihan dan pengorbanan, sehinggalah saya kini berada dalam senarai paling bawah dalam jagat penulis muda tanah air.

Sebagai seorang yang berpengalaman membimbing calon-calon penulis semasa menuntut di Universiti Al-Azhar dahulu, saya kenal benar dengan erti payah dan pengorbanan. Jangan diterjemah payah dan pengorbanan itu untuk mencari nama, tetapi lebih kepada makna tanggungjawab dan amanah yang telah diletakkan Tuhan di pundak hamba-hamba-Nya supaya sentiasa mengajak manusia kepada kemakrufan dan mencegah kemungkaran.

Di Timur Tengah, khususnya di Mesir sendiri, saya pernah mengasaskan Kelab Karyawan Negeri Sembilan yang terus berhubung dengan Lingkaran Penulis Timur Tengah melalui jaringan komuniti siber Adabuna. Pun begitu, kelab tersebut terkubur setelah berlaku beberapa pertukaran bidang kerja dalam Kesatuan Anak Negeri Sembilan di sana, sekembalinya saya ke tanah air. Jika tidak, sudah tentunya kelab ini akan menjadi katalis PEN melahirkan penulis muda Negeri Sembilan yang berkelulusan dari Mesir.

Mungkin atas dasar pengalaman kerdil itu, saya dilantik menjadi Ahli Jawatankuasa PEN dan sudah setahun menggalas amanah ini. Mahaya Mohd Yassin terus menerajui PEN sebagai Ketua Satu, dibantu oleh Radzali Abd. Ghani sebagai Ketua Dua. Pensyarah UPSI, Dr Ani Omar dan Datin Hajah Sabarriah Shukur, masing-masing sebagai Setiausaha Satu dan Dua manakala Bendahari PEN digalas oleh Kalsom Azid. Dr. Mahdi Abdul Wahab, Datin Maznah Yusof, Nisah Haji Haron, Zaharul Ariffin Md Zin, Rafeah Abdul Rahman dan Affendi Alwi semuanya merupakan Ahli Jawatankuasa PEN bagi sesi 2008/2009.

Walaupun dihujani dengan bebanan kerja yang banyak dengan jumlah penggerak yang sedikit, PEN terus konsisten mengadakan program-program membangun potensi calon-calon penulis. Sepanjang empat dasawarsa penubuhannya, PEN telah melahirkan penulis-penulis pelbagai peringkat umur bagi mengarusi dunia sastera tanah air. Sejak ditubuhkan pada 1968, PEN mengorak langkah memacu aktiviti sastera dan penulisan seputar Negeri Sembilan dengan aktiviti-aktiviti berbentuk bengkel penulisan, motivasi, ataupun menghantar wakil-wakil untuk menyertai segala aktiviti sastera pada peringkat kebangsaan.

Apa yang mengagumkan ialah PEN merupakan badan yang konsisten menghasilkan antologi ahli-ahlinya. Hasilnya, Antologi Gema Serunai Hati telah diterbitkan sebanyak lapan siri, diikuti Antologi Puisi Karyawan Muda Darul Khusus, Epal Merah dan Antologi Cerpen Karyawan Muda Darul Khusus, Sebelum Bintang Berjatuhan. Pihak PEN juga telah berjaya menerbitkan buku Karisma PEN, Biografi Penulis Negeri Sembilan, telah dilancarkan sempena Anugerah Sastera Negeri Sembilan 2005 yang lalu.

Saya sendiri bersama Nisah Haji Haron diamanahkan untuk menggerakkan program-program penulisan dan motivasi kepada calon-calon penulis. Kami faham sendiri, bahawa menghimpunkan penulis-penulis muda dan berbicara seputar sastera, ataupun mengumpulkan calon-calon penulis pada suatu masa untuk dibimbing dan diberikan motivasi, bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, hati nurani tetap akur dan percaya, bahawa sastera itu tidak akan mati, dan perjuangan perlu diteruskan.

Justeru, hasilnya pada tahun lalu sahaja, PEN telah berjaya mengadakan dua bengkel cerpen bagi mengembangkan bakat-bakat baharu dalam bidang penulisan. Bengkel Asas Penulisan Cerpen yang diadakan di Pusat Pengajian Imtiyaz, Senawang pada 19 Julai tahun lalu telah menghasilkan calon-calon penulis yang bersemangat dan tekal mengikuti bengkel. Bengkel yang berkonsepkan motivasi penulisan itu telah dipimpin oleh penulis kawakan Nisah Haji Haron bersama saya sendiri dan penulis muda Syarifah Salha Syed Ahmad. Bengkel cerpen kedua diteruskan pada 12 hingga 14 Disember 2008 dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka di Golden Straits Villas Beach Resorts, Batu 3, Port Dickson yang menampilkan pembimbing Ana Balqis.

Pada 18 Januari lalu, PEN telah mengadakan Mesyuarat Agungnya yang ke-32. Pada majlis tersebut juga diadakan Majlis Bicara Karya dan Tokoh PEN sempena ulangtahun PEN yang ke-40. Pensyarah UPSI yang juga Setiausaha Satu PEN membicarakan tokoh penulis Negeri Sembilan gemulah Agus Salim. Ketokohan dan pengorbanannya, tiada galang ganti dan terus dikenang. Saya sendiri membicarakan Novel Sejarah Islam, Salahuddin Al-Ayyubi, Penakluk Jerusalem karya Abdul Latip Talip, novelis prolifik dari Jelebu. Saya memilih karya tersebut kerana kemengkalan yang meluap-luap terhadap Yahudi Laknatullah, yang terus-terusan memijak Palestin dan umat Islam.

Dalam senarai penulis mapan tanah air kelahiran Negeri Sembilan, Mahaya Mohd Yassin tidak perlu diperkenalkan lagi. Dia dilantik sebagai Ketua Satu PEN meneruskan amanah gemulah suaminya, Agus Salim. Kegigihan dan usahanya membangunkan PEN tidak tersangkalkan. Komitmen dan perhatiannya tidak berbelah bahagi, dan dia adalah contoh penulis wanita gigih yang berjaya. Penulis kawakan Abdul Latip Talib adalah seorang penulis yang perlu dibanggakan kerana telah menghasilkan 20 buah novel kanak-kanak, remaja dan dewasa. Pemenang pelbagai anugerah dan sayembara ini adalah seorang contoh penulis prolifik yang wajar menjadi ikutan. Adalah tidak molek jika tidak meletakkan Nisah Haji Haron dan Siti Jasmina Ibrahim dalam senarai ini atas rentetan kejayaan yang mereka memenangi di peringkat kebangsaan. Tidak dilupakan juga sumbangan penulis-penulis legenda Negeri Sembilan seperti Salim Haji Taib (Agus Salim), Dharmawijaya, Mohd Ghazali Tocheh, Dharmala NS, Mohd Ali Majod (sekadar menyebut beberapa nama) telah lama mewarnai dunia sastera tanah air. Sumbangan mereka sentiasa kekal segar dalam ingatan.

Dalam kalangan penulis muda, nama seperti Ida Munira Abu Bakar tidak boleh diperlekehkan. Penulis kelahiran Minggu Penulis Remaja (MPR) ini adalah antara penulis wanita yang menonjol dan prolifik. Begitu juga dengan Shazmee Rizal Agus Salim, nama yang menonjol dalam senarai penulis muda kelahiran Negeri Sembilan. Nama-nama di dalam antologi cerpen Sebelum Bintang Berjatuhan 2007, seperti Sammaituhanajwa, Asyraff Hafdzan Abdullah, Nazri Alias, Syarifah Salha Syed Ahmad dan Anizah Abu Samah adalah senarai penulis muda Negeri Sembilan yang menjanjikan. Kebanyakan karya mereka sudah diterima dan diterbitkan dalam media arus perdana Malaysia.

Kewujudan PEN di Negeri Sembilan dilihat sebagai tempat berhimpun bagi seluruh penulis kelahiran Negeri Sembilan. Himpunan-himpunan karya melalui antologi cerpen bersiri PEN, membuktikan suara penulis Negeri Sembilan dalam satu nada. Kesatuan melalui pena ini dilihat sebagai suatu manifestasi kecintaan kepada perjuangan menegakkan kebenaran, menentang kebatilan dan ini amat bertepatan dengan peranan sastera itu sendiri. Tiada lain yang diharapkan dalam usaha ini, melainkan keredaan dan keberkatan dari Allah jua.

Inilah usaha kecil-kecilan PEN, menurut pengetahuan dan pengalaman seorang penulis kecil, di celahan usaha-usaha besar menyemarakkan penulisan dan memasyarakatkan sastera tanah air.

AKO : Esei saya dalam Tunas Cipta, Mei yang lalu. Selamat membaca!

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Umbara Sastera bersama PEN

shaida-akma berkata...

PENCALONAN ANUGERAH MEDIA ISLAM NEGARA (AMIN) KE-20


ASSALAMUALAIKUM WBT...

Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai pertandingan yang dianjurkan oleh JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) iaitu ANUGERAH MEDIA ISLAM NEGARA (AMIN) KE-20 bagi kategori LAMAN WEB BERUNSURKAN KEISLAMAN,
1. LAMAN WEB/BLOG BERUNSUR ISLAM INDIVIDU TERBAIK
2. LAMAN WEB BERUNSUR ISLAM ORGANISASI TERBAIK
Anda boleh mendapatkan borang tersebut di: http://www.islam.gov.my/portal/ . Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi Ustazah Nik Suhaila Nik Mohammad (Bahagian Penerbitan) di talian 03-88864452 atau melalui e-mail: niksuhaila@islam.gov.my .Penyertaan daripada anda diharapkan dapat memeriahkan lagi media Islam negara. Sekian, terima kasih.

hasellusiby berkata...

salam...tumpang lalu..siapa minat konspirasi, sejarah nusantara yg hilang atau perbincangan sufi, boleh la ke www.nusanaga.blogspot.com

selain tu boleh eratkan tali persaudaraan...nilah zamannya untuk bangkitkan sesuatu...

wassalam

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.