Cinta daerah Menoufia [Berita Minggu, 16 Oktober 2005]

Ramai juga di kalangan orang-orang Arab yang mengutuk dan menghina kota Menoufia. Kata mereka, kota ini kota miskin, kota pertanian, kota yang ramai melahirkan pencuri-pencuri di Kaherah, ataupun orang-orangnya bakhil belaka. Hati saya terus-terus menidakkan kata-kata itu, kerana saya pernah bergaul dengan orang-orang Menoufia. Terus-terang saya katakan, mereka lebih ramah dan menghormati orang asing berbanding orang-orang Arab di kota Kaherah. Hati saya terus menafikan, sehingga wujud segumpal resah di dada. Dan ini juga menjadi garis permulaan kepada hasrat untuk menulis cerpen Cinta daerah Menoufia ini.

Ketika pulang dari pekan Shibin El-Kom ke kota Kaherah pada suatu malam, saya memilih untuk berjalan kaki sejauh lebih kurang 2 kilometer ke stesen bas. Sebenarnya hasrat untuk menulis cerpen berlatar kota Menoufia ini sudah datang lama, tetapi terhambat dek kerja-kerja menyiapkan sebuah manuskrip penulisan. Namun, saya lekas-lekas teringat akan pesanan Pak Shahnon Ahmad agar menulis sesuatu yang mesra dengan diri. Dan saya lekas-lekas sedar bahawa pada ketika itu saya sedang bermesra dengan latar Menoufia yang tenteram dengan tiupan semilir dingin penghujung musim panasnya.

Malam itu, perjalanan saya tersangkak-sangkak, bukan disebabkan keletihan, atau terganggu dengan apa juga bentuk gangguan, tetapi kerana saya benar-benar ingin memesrai latar Menoufia. Sesekali saya duduk di atas bangku kayu, ataupun bingkas melempar pandang ke arah ladang yang melaut di tepi jalan. Juga kekadang pandangan beralih melihat Nil yang tekal mengalir sambil mengamati elusan semilirnya.

Keesokannya, saya dikunjungi seorang rakan, Ruzaimi namanya. Seorang mahasiswa yang agak lama juga bermukim di bumi Menoufia, menceritakan sedikit demi sedikit perkara-perkara menarik yang terdapat di kota itu setelah saya memaklumkan kepadanya yang saya ingin menulis cerpen tentang Shibin El-Kom dan Menoufianya. Dia seorang peminat syair, dan kerap menghafal syair-syair Arab. Saya jadi tertarik mendengar syair-syiar yang dihafalnya itu dan ini akhirnya menjadi titik tolak kepada pengilhaman cerpen ini.

Meskipun syair-syair yang saya cipta lewat cerpen ini agak mudah, malah cerpen ini sendiri juga sebuah cereka yang mudah, tetapi saya tetap puas. Puas kerana selama ini sering resah melihat anak bangsa terlalu mengagung-agungkan orang lain, tanpa sedikit pun berbangga dan mencintai jati diri. Semoga cerpen yang 'mudah' ini akan 'mudah' jugalah meresap ke hati pembacanya. Insya-Allah.

Terima kasih buat editor Berita Minggu di atas penyiaran cerpen ini pada 16 Oktober 2005 lalu. Syukur Alhamdulillah, di atas kurnia-Nya sempena Ramadan.

Ya, pemuda yang berjambang dan berjanggut panjang santak ke pangkal dada, berserban dan berjubah putih itu ialah cinta. Cinta daerah Menoufia!

AKO : Masih membaca Naratif Ogonshoto, Anwar Ridhwan, sambil menikmati kelazatan beribadah dalam period maghfirah Ramadan.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.