Seorang Tua di Kaki Gunung [Dedikasi buat Ustaz Azizi yang dikagumi]

Aku mungkin antara yang ketinggalan kerana baru lebih kurang 3 minggu selesai mengkhatami novel Seorang Tua di Kaki Gunung karya penerima S.E.A Write Award 1988, Azizi Hj. Abdullah. Setelah selesai membaca novel satiranya, Kawin-Kawin dan membaca ulasan Faisal di Kaki Seni, aku terdorong untuk menjejaki semua karya-karya Azizi.

Seorang Tua di Kaki Gunung telah mendapat tempat kedua dalam Sayembara Hadiah Novel GAPENA - Yayasan Sabah II [1981]. Novel terbaru Azizi, satira Kawin-Kawin telah berjaya merangkul tempat pertama Hadiah Sako setelah menduduki tempat ketiga dengan novel Wi & William sebelumnya, yang pada masa itu dimenangi oleh novel Imam karya SN. Abdullah Hussain.


Tidak perlu diperkenalkan lagi Azizi Hj. Abdullah dalam jagat sastera Melayu. Di samping begitu prolifik menghasilkan cerpen dan novel, beliau juga terlibat dengan penulisan rencana, drama radio dan TV dan menjadi kolumnis di beberapa buah majalah dan akhbar. Dengan sensitivitinya terhadap masalah sosial dan kecenderungan bahasa yang kadang meledakkan emosi, yang kadang membuatkan pembaca tidak kering gusi, Azizi Hj. Abdullah berpeluang besar menjadi calon Sasterawan Negara akan datang.

Membaca novel ini seperti sama-sama mendorong diri ke alam semula jadi, dengan estetika ilmu kehutanan yang begitu memegunkan. Pembaca akan menjadi akrab dengan watak Tukya sekaligus akan mencintai kehidupannya di kaki Gunung Bongsu.

Novel ini memperlihatkan ketegasan pendirian golongan tua terhadap corak kehidupan tradisi dengan pantang larang dan petua-petua yang sepatutnya dihormati oleh golongan muda. Usaha yang bersungguh-sungguh menggambarkan latar alam, melakar watak yang sarat dengan emosi seorang tua menggambarkan daya cipta dan kreativiti pengarang yang besar. Kegigihan seorang tua bernama Tukya dalam mempertahankan pendirian dan ledakan perasaannya merupakan lambang ketokohan yang wajar dihormati. Azizi telah berjaya melakar watak Tukya sebagai seorang legenda yang tidak akan dilupakan oleh pembacanya.


Tukya seorang tua yang tinggal di Kaki Gunung bongsu bersama isterinya, Besah mempunyai seorang anak yang bernama Fikri. Fikri telah berjaya dalam pelajaran dan tinggal di Kuala Lumpur. Hasil pernikahan Fikri dan Fatimah, Tukya memiliki dua orang cucu - Farid dan Lamin. Ditakdirkan, semangat dan jiwanya banyak tertumpah kepada Lamin.

Beberapa lapis cerita ini memperlihatkan bagaimana bersemangatnya Tukya untuk mencurahkan segala ilmu hutannya kepada Lamin, sehingga hampir maut disengat lebah rimba. Di sinilah pembaca akan dicurahkan dengan ilmu-ilmu hutan yang diajarkan Tukya melalui watak cucu kesayangannya itu.

Kedegilan dan ketegasan pendirian seorang tua begitu menyerlah apabila Tukya berhasrat membina sebuah rumah baru dengan menebang sebatang cengal sebesar dua setengah pemeluk apabila rumah lamanya yang sudah lama tersergam dan memberi jasa itu menjadi ejekan anak cucunya.

Yang menjadi perkara penting di sini ialah bagaimana kesedaran pengarang melihat kelompangan dalam susur galur kehidupan anak bangsanya. Kelompangan dalam kehidupan generasi muda atau golongan manusia akan datang. Kelompangan dan jurang generasi yang perlu ditampil-lapik melalui daya kepengarangan yang bersungguh dan begitu teliti. Adalah wajar apresiasi yang diberikan DBP kepada Azizi dengan menyenaraikan novel ini dalam himpunan novel-novel pilihan abad ke 20.

Novel ini begitu bermanfaat kepada generasi muda remaja supaya sentiasa mengingati dan menghargai kehidupan zaman lampau.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to

Muhammad Hilmi berkata...

sebuah novel yang sangat menarik! saya sudah membacanya seawal umur 11 tahun(darjah 5 la)..tp sebab ayah cikgu sastera(hehee)..rasa cam nak nangis tau!sejak hari tu aku jadi minat membaca karya2 saterawan tanah air kita..tp skang sibuk dengan assignment :p

Siti Rahmah Kamarudin berkata...

maaf..td salah hantar komen kat post yg lain pulak. saudara ada novel ni ke? boleh ke kalau saya nak pinjam? :D

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.