Dahulu yang hari ini, untuk esok

Dahulu, saya bukanlah seorang yang pandai, yang cepat dapat serta faham apa yang diajar semasa dalam kelas. Sejak sekolah rendah, kedudukan saya dalam kelas sederhana, jika 40 orang, saya pasti berada di kedudukan 20 atau lebih. Ada subjek-subjek yang biasa gagal, dan setiap kali keluar keputusan peperiksaan, saya jadi biasa dengan warna merah pada Buku Laporan Prestasi. Justeru, saya bukanlah pelajar harapan di sekolah, mahu pun keluarga.

Namun, cita-cita saya tinggi melangit. Saya mahu jadi peguam, mahu tegakkan keadilan di muka bumi. Saya mahu kuasai undang-undang dan tegakkan Islam. Malah, semasa di sekolah, saya pernah mendapat markah tertinggi dalam subjek bahasa Inggeris.

Saya sedar bahawa saya bukan seorang pelajar yang pintar, tetapi saya tahu bahawa saya memiliki sedikit kelebihan dalam pengucapan awam, maka saya gunakan kelebihan itu untuk mengharumkan nama sekolah. Saya tahu, saya bukan seorang pelajar yang pintar, jadi saya perlu menjadi seorang pelajar yang baik dan taat.

Saya bercita-cita ingin belajar di sebuah sekolah agama yang terkemuka di Negeri Sembilan selepas PMR, tapi saya tidak berjaya kerana keputusan yang tidak cemerlang. Kisahnya panjang, tapi cukuplah jika saya simpulkan dengan rasa betapa Allah itu Maha Adil, Maha Mengabulkan. Allah tangguhkan permohonan saya, dan hari ini Dia telah kabulkan permohonan saya untuk masuk ke sebuah sekolah agama antara yang terbaik di Negeri Sembilan, tapi bukan sebagai seorang pelajar, bahkan sebagai seorang pendidik, yang mahu terus belajar.

Alhamdulillah.

Usaha sehabis daya

Tidak mengapa jika kita bukan pelajar yang pintar, tetapi jadilah pelajar yang baik serta mematuhi guru, jadikan Imam As-Syafie sebagai ikutan. Tidak mengapalah jika keputusan peperiksaan kita sederhana dan tidak sampai tahap cemerlang, tetapi jagalah adab dan akhlak dengan ibu bapa, guru dan rakan-rakan.

Setiap manusia itu dijadikan berbeza. Yakinlah, kita pasti ada kelebihan dan kebolehan yang tidak ada pada orang lain. Yang penting, yakinkan hati bahawa kita adalah sebaik-baik kejadian dan ciptaan-Nya. Kita adalah khalifah, yang bertanggungjawab memakmurkan muka bumi dengan kebaikan dan kemakrufan.

Seorang yang bijak dan mendapat keputusan yang cemerlang bukanlah disebabkan dia bijak, bukanlah juga disebabkan usaha gigihnya semata-mata, tapi kerana semua itu adalah kurnia dan anugerah bahkan keizinan dari Allah, maka wajib baginya bersyukur. Seorang yang sedar dirinya kurang bijak, tetapi tidak mendapat keputusan yang cemerlang walaupun telah berusaha sehabis daya, doa dan tawakal, maka bukanlah disebabkan dia tidak bijak, tetapi Allah menangguhkan kejayaan untuknya di Akhirat, atau Allah akan ganti dengan menjauhkan keburukan daripadanya yang setimpal dengan permohonannya, maka wajib juga baginya bersyukur serta melalui semuanya itu dengan sabar dan tidak putus asa.

Namun, jangan sesekali menjadi manusia yang sedar diri kurang bijak, tetapi tidak mahu pula berusaha. Manusia ini leka dengan imaginasi dan lelan dengan perasaan nikmat, yang hakikatnya cuma sementara. Apatah jika manusia ini tidak mahu pula menjaga akhlak dan adab dengan ibu bapa, guru dan rakan-rakan. Alangkah ruginya!

"Dan sesungguhnya kami telah muliakan anak-anak adam, dan kami telah berikan kenderaan kepada mereka di darat dan di laut, dan kami telah beri rezeki kepada mereka dari rezeki yang baik-baik, dan kami telah lebihkan mereka dari kebanyakan makhluk-makhluk lain yang telah kami ciptakan dengan kelebihan yang sepenuhnya."
(Al-Israk : 70)

Kejar kejayaan di Akhirat

Tiadalah lebih bermakna bagi seorang manusia dan hamba di sisi Allah, melainkan menjulang kejayaan di Akhirat kelak. Untuk berjaya di Akhirat, maka segalanya bermula semasa di dunia. Dan untuk berjaya, kita perlu selalu berubah, tingkatkan diri dengan adab dan akhlak.

Krisis akhlak remaja pada hari ini berada pada tahap meruncing, bukan sahaja dalam kalangan pelajar sekolah biasa, tetapi juga dalam kalangan pelajar sekolah agama, yang sepatutnya lebih utama beradab dan berakhlak mulia.

Apa yang lebih menyedihkan bagi pelajar sekolah agama pada hari ini ialah mereka tidak berbangga dengan identiti dan imej Islam dalam berpakaian malah mereka lebih gemar berseluar jeans dan berbaju ketat.

"Saya mahu berdakwah, ustaz."

"Saya tak layak untuk berimej begitu, ustaz."

Inilah antara alasan-alasan yang selalu diberi, sedangkan imej pakaian yang sopan dan menurut sunnah itu melambangkan syiar dan akhlak, bukan itu sahaja, malah menjadi benteng pertama dari segala pengaruh keburukan yang berada di sekeliling kita. Alangkah dangkalnya jika seorang yang berpendidikan Islam, mendalami Islam, tetapi tidak mampu menonjolkan identiti Islam dalam berpakaian. Sedih sekali, kerana krisis ini banyak terjadi dalam kalangan remaja yang bersekolah agama.

Amat menyedihkan, jika alasan mahu berdakwah digunakan, tetapi rupa-rupanya imej tersebut menjadi penghalang untuk mereka berdua-duaan dengan kekasih, atau menghalang mereka untuk masuk dalam kedai snooker, atau malu untuk pergi berkaraoke dan menonton wayang.

Semua ini amat bertentangan dengan tabiat Ar-Risalah. Hakikat sebagai seorang khalifah yang memegang amanah tabligh dan dakwah. Justeru, tiada kejayaan yang lebih sempurna bagi seorang Muslim, melainkan sentiasa mempertingkat adab, dengan menjadi mahasiswa UNIVERSITI SULUK & AKHLAK sehingga berjaya bergelar graduan. Tiada jalan lain melainkan dengan menuntut ilmu segigihnya, supaya kita mampu memilih antara dua jalan.

"Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kecelakaan dan ketaqwaan."
(As-Syams : 8)

Ayuh, mari bersama-sama kita kejar kejayaan Akhirat dengan terus menuntut ilmu dan beribadah, memperdalami sirah, tingkatkan kecintaan kepada Rasulullah s.a.w., insya-Allah kita akan sentiasa mengalami perubahan yang lebih baik terhadap akhlak yang seterusnya mempengaruhi perangai dan sikap.

Cuba tanya sesiapa sahaja, apakah mereka suka dengan seorang manusia yang beradab dan berakhlak? Tentu semuanya suka dan terpikat kerana akal yang sihat tentu dapat membezakan yang baik dan yang buruk.

Apabila kita berakhlak mulia, bukankah kita juga hakikatnya sudah menempa kejayaan di dunia, walaupun tanpa kecemerlangan sijil dan syahadah?

Usah gundah gulana, kerana dahulu itu pembelajaran, untuk kegigihan kita pada hari ini, demi hari esok (Akhirat) yang abadi.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Dahulu yang hari ini, untuk esok

Miss Haziqah berkata...

Assalamualaikum .. mohon copy, share dan jadikan rujukan . syukran . semoga Allah membalas :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.