Cabar diri untuk terus mencuba

Setiap hari dalam hidup kita sentiasa menghadapi sesuatu yang baharu, sama ada sesuatu yang baharu itu kita hadapi tanpa dipinta atau kerana desakan dan dorongan yang menjadikan kita terpaksa menghadapinya. Begitulah lumrah dalam hidup, bertemu sesuatu yang baharu dan yang membezakan ialah bagaimana seseorang mendepani dan menangani situasi tersebut.

Apabila menghadapi sesuatu yang baharu dalam hidup maka kita akan bertemu dengan tiga jenis manusia. Pertama ialah manusia yang berani dan berusaha sedaya upaya untuk menghadapinya. Kedua ialah jenis manusia yang tidak apa-apa, yakni sama ada melakukan atau pun tidak, bukan sesuatu yang penting baginya. Ketiga ialah manusia yang langsung tidak mahu menghadapi dan gagal jiwa untuk mencuba.

Tentulah manusia yang pertama itu ialah manusia yang bersemangat waja, sentiasa melihat sesuatu yang baharu itu sebagai cabaran yang perlu didepani. Semangatnya kental dan tidak takut dengan kegagalan. Dia sentiasa optimis dan berfikiran positif. Manusia yang kedua pula ialah manusia yang tidak tahu apa-apa. Yang sentiasa tidak suka berfikir dan menerjemah sesuatu yang dihadapinya sebagai proses untuknya lebih mengenali diri dan Pencipta. Manusia ini statik dan tidak sukakan persaingan. Manusia yang ketiga pula tentulah yang lebih mengecewakan. Dia seorang takut gagal, pesimis dan sentiasa negatif dalam persepsi dan tindakan yang dilakukannya.

Tahukah kita bahawa proses mendepani sesuatu yang baharu setiap hari dalam hidup merupakan suatu simbol kepada penambahan ilmu dan pengalaman? Ya, inilah yang menunjukkan hakikat kita sebagai seorang hamba di sisi-Nya, yang lemah dan sentiasa bergantung.

Kita dulu yang suka mencuba

Sedarkah kita, semasa kecil atau kanak-kanak jiwa kita sentiasa diwarnai dengan sikap suka mencuba?

Semasa telapak tangan dan jemari sudah pandai menggenggam, maka segala benda yang dijumpai akan digenggam sekuat hati. Semasa gusi gatal kerana gigi sudah mula tumbuh, maka segala benda yang berjaya digenggam akan disua ke mulut untuk digigit, dan ketika baru pandai berjalan, maka semua tempat pasti akan dijelajah. Kita suka mencuba sesuatu yang baharu semasa kecil, dan semuanya menjadikan kita semakin matang dengan ilmu dan pengalaman. Kita membesar dengan sikap suka mencuba kerana kita sentiasa menempuh perjalanan dan umur yang baharu.

Apabila kita membesar dengan sikap suka mencuba, maka ibu bapalah yang memainkan peranan untuk mengawal sikap mencuba itu melalui dorongan mahu pun larangan yang bernas untuk kita lebih mengenali makna kehidupan. Ibu bapa akan memastikan pilihan hasil dari sikap mencuba itu betul dan bertepatan dengan akal yang waras serta tuntutan syariat. Hasilnya, hidup kita akan jauh dari kemudaratan dan kebatilan. Proses tumbesaran kita dibajai dengan makna sebuah kasih sayang.

Pernahkah kita melihat dua keluarga yang singgah di suatu tempat yang sama dan mereka saling tidak mengenali, tetapi anak-anak mereka boleh saling bertegur sapa seperti sudah lama kenal?

Benarlah bahawa anak-anak itu jiwanya bersih, seperti kain putih, dan banyak perkara yang boleh kita pelajari daripada mereka.

Suka mencuba yang sahih

Sikap suka mencuba yang dimaksudkan tentunya adalah sikap mencuba yang sahih, yakni sikap mencuba yang bertepatan dengan tuntutan Allah dan jauh dari larangan-Nya. Jangan sesekali kita mencuba sesuatu yang batil dan memudaratkan seperti rokok yang akhirnya mudah pula untuk kita mencuba buat kali yang kedua dan seterusnya. Sikap mencuba yang tidak kena tempat ini tentunya akan merosakkan imunisasi jiwa kita dari dosa dan maksiat.

Perhatikan sahaja perokok-perokok tegar dan yang lebih teruk lagi ialah mereka yang terlibat dengan arak dan najis dadah, semuanya bermula dari pelawaan atau pengaruh teman-teman untuk mencuba. Firman Allah :

"Katakanlah : Tidak sama yang buruk dengan yang baik, meskipun banyaknya yang buruk itu menarik hatimu, maka bertaqwalah kepada Allah wahai orang-orang yang berakal, agar kamu mendapat keberuntungan." (Al-Maidah : 100)

Justeru, apa sahaja yang kita depani dan itu merupakan sesuatu yang baharu seperti masalah misalnya, lihatlah ia sebagai sebuah cabaran dan hadapilah dengan tenang dan bijak. Carilah jalan penyelesaian yang terbaik dengan berbekalkan sabar dan tabah. Mohonlah kepada Allah dan bertawakkal, insya-Allah Dia pasti akan mengabulkan, dan Dia tidak pernah memungkiri janji.

Gagahkan hati untuk terus mencuba dan mencabar diri sendiri untuk berubah. Kita tidak akan tahu dan merasai natijah selagi tidak mencuba. Biar kita gagal dalam percubaan berkali-kali, tetapi jangan sesekali kita gagal untuk mencuba!

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.