Katakan pada cinta

Dia hanya seorang gadis yang pernah berkata pada cinta : jangan datang kepadaku, kau akan membebankan, menggelisahkan, menyangsikan, mengghairahkan.

Dan dia melarikan diri dari cinta, sehingga beberapa kali cinta datang kepadanya merayu, mendamba dan memuji.

Dia tegar mempertahankan prinsip - katakan 'tidak' pada cinta.

Dia menyalahkan cinta, kerana cintalah ramai yang peranda, ramai yang nestapa dan ramai yang durjana. Dia meletakkan semua pundak kesalahan pada cinta.

Image hosted by Photobucket.com

Dan cinta masih begitu. Masih tulus, suci, indah dan berseri. Cinta memang begitu, akan terus merayu, mendamba dan memuji. Kerana Tuhan telah menciptakan Adam, untuk mencintai, melindungi, membajai. Kerana Tuhan telah menciptakan Hawa, untuk dicintai, dilindungi, dibajai.

Akhirnya, dia terjelepok jatuh di hadapan cinta. Prinsipnya lebur, hatinya akur. Dia menerima cinta dari tangan seorang pemuda, yang sudi memimpinnya ke gerbang perkahwinan.

Dan pertama kali dia mengenali cinta, cinta yang bukan hanya membebankan, menggelisahkan, menyangsikan, mengghairahkan. Tetapi dia mengenali yang cinta itu juga mendamaikan, menenangkan, melindungkan, membahagiakan.

Dua hari sebelum ke gerbang perkahwinan, takdir Rabbul Jalil menentukan. Pemuda yang memberikannya cinta, cinta yang tulus, suci, murni dan berseri, telah dijemput bertemu Ilahi. Dia dipanggil dengan aman dan sentosa setelah memimpinnya mengenali keluhuran cinta.

Cintanya masih begitu, tulus, suci, indah dan berseri. Cintanya memang begitu, terus merayu, mendamba dan memuji.

Hari pengebumian si pemuda yang memberikannya cinta, saat talkin dan doa dibacakan, buat pertama kalinya dalam linangan air mata, dia telah mengenali dua cinta. Cinta yang datang pergi dan cinta yang kekal abadi.

Detik itu juga, dia nekad mahu berusaha memiliki cinta yang kekal abadi. Cinta yang tiada galang ganti. Cinta yang hakiki.

Ya, selepas ini dia akan mengatakan 'ya' pada cinta.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.