Yang manis-manis

Yang manis-manis sahaja. Yang manis-manis itu ramai orang suka, tetapi ramai pula orang lupa, hakikatnya yang manis-manis itu hanya dapat dinikmati setelah menelan yang pahit-pahit. Seperti nenek yang telan ubat pahit-pahit, akhirnya nenek sihat dan dapat nikmati hidup yang manis-manis. Dapat tatap muka cucu yang manis-manis.

Tuhan beri kita yang pahit-pahit, yang sekiranya kita reda menelan, Dia sudah sediakan pula yang manis-manis. Oh, barangkali ada yang berkata, sepanjang hidupnya, Tuhan tidak pernah beri yang manis-manis, Tuhan beri yang pahit-pahit sahaja. Jangan lupa, Tuhan telah pilih kita hidup dalam Islam dan sebenarnya sudah lama sediakan untuk kita yang manis-manis. Yang manis-manis itu maksudnya, dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai yang bagaimana, tidak dapat diterjah oleh akal fikir hamba-Nya. Bukankah sebenarnya, Tuhan beri yang pahit-pahit supaya kita tahu di manakah kedudukan iman?

Tuhan telah beri saya yang manis-manis sekarang, kerana mungkin saya sudah telan yang pahit-pahit dahulu. Namun, saya tidaklah boleh leka dengan yang manis-manis ini, kerana bila-bila masa sahaja Tuhan boleh beri yang pahit-pahit pula. Ya, saya perlu sentiasa bersedia.

ii.

Saya rasa yang manis-manis, pada malam Anugerah Sastera Negeri Sembilan, 18 November lalu. Saya rasa yang manis-manis bila menerima hadiah itu dan tidak sangka layak menerimanya. Saya tidak sangka, dengan hasrat saja cuba-cuba, cerpen Salju Jabal Musa itu boleh menang juga.

Saya rasa yang manis-manis dalam waspada meskipun serasa sayalah penerima yang paling muda pada malam itu. Saya rasa yang manis-manis bila dapat bersemuka dengan tokoh-tokoh penulisan terkemuka. Saya jumpa Nisah Hj. Haron yang bajunya bergemerlapan dalam senyum ceria. Saya ketemu Dr. Amida Abdul Hamid [Anis] yang kekal mesra seperti pertemuan dahulu juga. Saya tegur si pengantin baru Siti Jasmina Ibrahim yang didampingi ibubapanya. Saya sapa Puan Mahaya Mohd. Yassin, yang matanya kelihatan berkaca. Saya berkenalan dengan Puan Nor Azah Abd. Aziz, yang tersenyum manis di sisi suaminya. Saya bersua dengan penulis-penulis veteran yang telah banyak berjasa.

Saya rasa yang manis-manis, tanpa lupa melafazkan syukur kerana masih diberi kesempatan oleh Rabbul Jalil merasai yang manis-manis itu. Alhamdulillah.

iii.

Masih yang manis-manis dalam bengkel cerpen PEN 20 November lalu. Masih yang manis-manis seperti manisnya Mawar Shafei yang sempat datang bermuzakarah dengan baju kurung merahnya. Masih yang manis-manis bila ketemu semula dengan rakan penulis lama dan yang baru juga.

Saya jumpa Serunai Faqir yang masih seperti dahulu kekal mesra dan ceria. Ketemu Khairunnasriah dengan kehebatan cerita berbumbukan sejarah dalam karya Sungai Goloknya. Begitu juga Salha dengan cerpen Jelebak Jelebunya. Apatah melihatkan semangat peserta-peserta yang sanggup datang meluangkan masa demi muzakarah ilmu yang bermanfaat. Masih yang manis-manis, kerana saya perlu mencontohi semangat mereka.

Sehingga kini, masih yang manis-manis. Dan sebenarnya, indahkah hidup, jika kita hanya merasa yang manis-manis?

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.