Kiamat Sudah Dekat : Sebuah Introspeksi

Seingat saya, pertama kali saya menonton filem ini ialah pada tahun lalu di Kaherah, Mesir. Ramai rakan-rakan yang berpendapat bahawa awalan babak filem ini agak lembab dan kurang menguja. Kemudian sebaik sahaja sampai kepada babak Fandy berkenalan Saprol dan bertemu Sarah, cerita ini sudah mula memperlihatkan keterujaannya.


Image hosted by Photobucket.com

Apapun bagi saya, Kiamat Sudah Dekat bukan sekadar sebuah filem, tetapi ia lebih kepada sebuah layar introspeksi dan muhasabah kepada umat Islam. Filem arahan Deddy Mizwar ini memperlihatkan sebuah dimensi baharu kepada persepsi dan mentaliti umat Islam yang selama ini selalu menanggapi keelokan itu hanya melalui zahir. Bahkan juga mengkritik sekian ramai umat Islam yang Islamnya hanya pada kad pengenalan dan nama.

Filem ini mengisahkan mengenai seorang rocker bernama Fandy yang bibit-bibit pertemuannya dengan Sarah bermula apabila sepatu rocknya dicuri oleh Saprol, seorang budak lelaki yatim. Saprol akhirnya menjadi rakan baiknya yang juga berperanan sebagai guru solat dan mengaji. Dia bertemu dengan Hj. Romli di musolla dan bapa kepada Sarah itu mengenakan beberapa syarat untuk dia menikahi anaknya. Ternyata Fandy amat jahil agama apabila dia tidak tahu untuk membezakan di antara sudah berkhatan atau belum iaitu sebagai syarat pertama yang dikenakan. Kemudian Fandy dikenakan pula syarat agar belajar solat dan mengaji Al-Quran.

Image hosted by Photobucket.com

Di sinilah kelihatan kebijaksanaan pengarah menggarap jalan cerita melalui kesungguhan Fandy memenuhi syarat itu satu persatu, kelucuan Saprol, hidayah untuk keluarga Fandy yang juga jahil agama dan kemunculan Farid yang kuliahnya di Cairo itu. Sarah akhirnya dilamun cinta dengan bunga mawar merah yang dihadiahkan Fandy setiap kali dia berjaya memenuhi syarat itu. Fandy yang asalnya beribadat demi untuk menikahi Sarah, akhirnya menemui apa yang dinamakan sebagai ikhlas semata-mata kerana Allah dan Rasul-Nya.

Filem ini bukan sahaja mengkritik orang agama yang talam dua muka dan orang Islam yang hanya Islam pada nama, tetapi juga membuka pintu dakwah kepada remaja yang cenderung dicengkam enigma duniawi. Yang pasti, elemen cinta itulah yang menjadikan filem ini menarik untuk ditonton dengan diakhiri langgam pembalikan persepsi apabila Hj. Romli menyedari Fandy telah berjaya menguasai ilmu ikhlas sebagai syarat terakhir yang dikenakannya untuk menikahi Sarah.

Filem ini bukan sekadar hiburan tetapi juga bak kata Fandy - kiamat sudah dekat, men!

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.